Historie

Door RTV Steenwijk is in het jaar 2003 het 5 daags fietsevenement “Petit Tour de France” opgestart.

Een 5 daags fietsevenement van Valkenburg door België, Luxemburg, Frankrijk en Zwitserland en wederom Frankrijk  naar de wintersportplaats Morzine in Frankrijk.

In 2007 is Herman Etten door de RTV Steenwijk gevraagd om voor de RTV het evenement te gaan organiseren.  Samen met Karel Flens heeft  Herman Etten dit voor de jaren 2008 t/m 2010 georganiseerd.

In 2011 gaf Karel Flens aan te willen stoppen en is zijn plaats ingenomen door Roelof de Jonge.

Gedurende deze jaren hebben er aanpassingen plaatsgevonden met betrekking tot routes, hotels e.d. Na afloop van het evenement in 2013 heeft de vereniging RTV Steenwijk aangegeven te willen stoppen met het evenement.

Het evenement is daarna na overleg overgenomen door Wielervereniging Cycling Mates, waarbij de organisatie in handen bleef van Herman en Roelof.  In 2014 en 2015 is het evenement georganiseerd onder de naam Tour des Alpes.  Gezien het karakter van de tocht en na opmerkingen van de deelnemers hebben we echter gemeend om het evenement vanaf 2016 weer te organiseren onder de naam “Le Petit Tour de France”.

In het jaar 2015 hebben we de route gecreëerd langs de westkust van het meer van Geneve. De daarop volgende jaren zijn we weer teruggegaan naar de oorspronkelijke route.  Naar aanleiding van geluiden over de zwaarte van de tocht en de busreis hebben we er in 2018 een 6 daagse tocht van gemaakt met begin en eindpunt in de plaats La Petite Pierre.

In 2019 gaan we terug naar de basis met als beginpunt Valkenburg  en als eindpunt Morzine, maar dan in 6 dagen.

Deelnemers van de afgelopen jaren gaven reacties als “Het is alsof ik de Tour de France heb gefietst”.

Kortom: deelnemers voelen zich als een echte wielrenner die de Tour de France rijdt!

 

Wielervereniging Cycling Mates (WVCM) organiseert sinds enige jaren een aantal meerdaagse fietsevenementen, waaronder de Le Petit Tour de France. Andere evenementen zijn de Drie landen Tour, Tour de Pyrénées en Giro di Stelvio.